Убиј го зборливото куче

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082300139

Година на издавање: 2011

Број на страници: 254

Димензии: 125Х195

Корица: softcover

На залиха
As low as 250  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

НАГРАДА „ИСИДОРА СЕКУЛИЌ“

Користејќи се со фолклорот и со искуствата на некои од големите руски писатели, Маџунков, со силата на својот талент даде неколку извонредни раскази, како што се, на пример: „Во автобусот“, „Неволите на Павле“, „Има ли можност да останеме живи“, „Смртта на Јонски“, „Игранка“, „Лихнидски очи“. Во целата своја збирка, а особено во овие раскази, Маџунков дава проза со автентичен творечки потег, цврсто чувствување на стварноста и иронично-гротескен однос кон човечката егзистенција и судбина.

Ширејќи ја сферата на стварноста до бесконечност и истовремено ширејќи ја сферата на фантастичното до крајните граници на стварноста, Митко Маџунков создаде раскази со антологиска вредност, како „Убиј го зборливото куче“ и „Мирисот на земјата“, целиот циклус раскази за Иљо М., потоа расказите „Циркус“ и „Во автобусот“. Предраг Протиќ

На Маџунков му поаѓа од рака во неочекуваните споеви на крајно оддалечените искуства да го пресврти баналното во исклучително, познатото во ново и зачудувачко. Тој дарува впечатливост и форма на она што во човековото доживување на вредноста е најмалку видливо и најмалку подложно на обликување. Љубиша Јеремиќ

Книгата „Убиј го зборливото куче“ се разликува од повеќето збирки раскази на денешните писатели по тоа што е забележливо разновидна и тематски и по наративната постапка. Митко Маџунков со оваа книга се вброи во оние писатели чиишто текстови можат да се препознаат – по особената атмосфера, по односот кон реалноста, по сопствената логика, по ритамот на раскажувањето, по јазикот. Чедомир Мирковиќ

Книгата „Убиј го зборливото куче“ открива писател со една необична свежина, или, што е подобро кажано, творец со необично лесна рака на кој лесно му се даваат баналните содржини и сложените сфаќања на човековите копнежи. Благоје Јастребиќ

Во секоја реченица на Маџунков има нешто непредвидливо, каков што е и самиот живот. Расказите „Големиот Смок“, „Смртта на Јонски“, „Крај“, „Снег“, „Галеби“, „Лихнидски очи“ и „Утро“, ни го разоткриваат спојот на реалното и нереалното како земјин крстозбор...Адам Пуслојиќ

Светот на прозите на Маџунков, реален и фантастичен, не е затворен во тесен регион... Проширен на селската и на градската средина подеднакво, зафатен со минатото и сегашното време, а свртен кон иднината, предаден на сонот, фантастиката, фолклорот и реалноста, тоа е свет на широки, токму невидени граници и тоа богатство е најголемата скапоценост на оваа книга. Божидар Милидраговиќ

mitko-madzhunkov

Митко Маџунков

Митко Маџунков (Струмица, 19.03.1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белгра...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил