Владетелот

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-241-6

Година на издавање: 2014

Димензии: 125/195

Нема на залиха

Краток опис

Владетелот најпознатото дело на Николо Макијавели кое се смета за втемелувач на модерната политичка наука дава една зачудувачки прагматична формула за политичкиот успех. Рецептот за моќ на Макијавели образложен во 26 поглавја е релевантен и денес во политичките превирања на XXI век. Нештата треба да ги гледаме „такви какви што се а не такви какви што би требало да бидат“ пишува тој претпочитајќи го стварниот свет пред замислениот. Владетелот мора да биде храбар енергичен ако е потребно дури и суров и безобѕирен за да може да ја постигне својата цел. Тој мора да се потпира на сопствените сили на својата војска и на народот да ги одбегнува платениците да не биде скржав но не и премногу дарежлив да се стреми повеќе да се плашат од него отколку да го сакаат мудро да ги прима само добрите совети да настојува да биде што повеќе ценет а особено да внимава да не стане омразен и презрен од страна на народот.

 Дури и 500 години откако е напишана, оваа безвремена лекција за автократското владеење продолжува да го буди интересот не само кај изучувачите и експертите туку и кај широката читачка публика.

 

niccolo-machiavelli

Николо Макијавели

Николо Макијавели (1469–1527) живее во периодот што секогаш сме наклонети да го нарекуваме доба на естетизмот, рафинираноста, лиризмот и сè друго што ја карактеризира пресветлата ренесансна уметност...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил