Бела сама

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 9786082309552

Корица: softcover

На залиха
As low as 300  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Некогаш во најмалата книга може да се крие најголема тајна. А најмалиот збор може да крие најстрашна вистина.

„Бела Сама“ е потресен роман за растењето во кој поларизацијата мајка – ќерка, внука – тетка, сопруг – брат, град – село, добро – зло, дете – возрасен, уметност – реалност, љубов – омраза, тело – душа, живот – смрт на автентичен начин се огледува во судбината на Бела Самакоска, која на преминот од детство во младост не само што се соочува со трагични семејни загуби туку и со обид на злоупотреба токму од член на семејството. Ранлива и повредена, Бела наоѓа сили за живот единствено во сопствениот уметнички талент што нахранет со уметничкото наследство од мајка си, блеснува како жар-птица од пепелта на сегашноста.

Женскиот принцип во приказната, растргнат меѓу патријархалноста и еманципацијата, е личен и колективен. Бела Сама е и Бела и Сама, впрочем, како толкумина други девојчиња, девојки и жени кои поминуваат покрај нас со своето бреме што можат да го видат само нашите внатрешни очи. Виолета Танчева-Златева на топол хуманистички начин токму ним им дава право на глас и со тоа ни нуди четиво за промислување, за сеќавање, за поддршка и за дејствување.

Лидија Димковска

violeta-tancheva-zlateva

Виолета Танчева–Златева

Виолета Танчева-Златева е поетеса, раскажувач, есеист, лектор. Родена е на 25 април 1968 г., во с. Бориево, Струмица. Дипломирала на Филолошкиот факултет во Скопје, на групата Југословенска книжевно...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил