Јон

Издавач: ПАБЛИШЕР

ISBN: 9786084892144

Година на издавање: 2020

На залиха
As low as 200  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Креуса е единствената ќерка на Ерехтеј која може да ѝ даде на Атина легитимен наследник на престолот и да ја продолжи кралската лоза. Но таа е омажена за Ксут, а тој е туѓинец. Доколку добие син со него, тој не ќе биде чист атињанец. Меѓутоа, Креуса нема деца со Ксут и доколку бракот остане јалов, ќе исчезне лозата на Ерехтеј. Толку заплеткана состојба што може да ја разрешат само боговите...

Исполнета со контрасти, со мешавина на насилство и убавина, со страсти и иронија, со љубов и омраза, оваа неконвенционална грчка трагедија, која многумина ја дефинираат како романтична мелодрама или како софистицирана комедија на идеи, сепак е трагедија во вистинска смисла на зборот, бидејќи парадигматично исцртува смртни луѓе кои од незнаење дејствуваат во заблуда и грешат и коишто на крајот со помош на божја интервенција се извлечени од бездната кон која ги води нивното, на човечки ум потпрено, дејствување.

euripides

Еврипид

Еврипид, (околу 480 п.н.е.–406 п.н.е.) бил последниот од големата „тројка“ драматурзи-трагичари на античка Атина, заедно со Есхил и Софокле.

Еврипид се смета за еден од најзначајните поети н...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил