Балкански наративи

Издавач: Издавачки центар ТРИ

ISBN: 978-608-230-578-3

Година на издавање: 2018

Димензии: 140/210

На залиха
As low as 350  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Книгата Балкански наративи на Катица Ќулавкова ги демистифицира стереотипите на Балканот низ призма на неговите митски епски културни историски и политички наративи (Црн Бог Црна Арапина Болен Дојчин Лепа Ангелина Одисеј Пенелопа Крале Марко мртвиот брат кој воскреснува).

Критичкото толкување на балканските стеротипи на насилството, варваризмот и верноста, на „бурето барут“, „Пандорината кутија“ и „папокот на светот“, вклучува скептичност, но и визија. Скептичноста се однесува на конзервативните системи на вредности, а визијата – на новите развојни стратегии, интеркултурните.

Балкански наративи го ревидира доминантниот културолошки дискурс за Балканот и ја сугерира потребата од ревизија на актуелните геополитички пристапи спрема Балканот (концептот на балканизација или „раздели па владеј“). Зашто балканскиот хронотоп е клуч за декодирање и решавање на многу социјални и меѓуетнички констелации во современа Европа, онаа која е од другата страна на балканското гето!

 

 

katica-kjulavkova

Катица Ќулавкова

Катица Ќулавкова (поет, есеист, раскажувач, теоретичар) е редовен член на Македонската академија на науките и уметностите и универзитетски професор по теорија и методологија на книжевноста, книжевна...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил