Песнапат

Издавач: БЕГЕМОТ

ISBN: 9786084869894

Број на страници: 359

Димензии: 19

Корица: hardcover

На залиха
As low as 500  ден.
На залиха
На залиха

Краток опис

Најновата критичко-толковна студија на Владимир Мартиновски, именувана „Песнапат“, овозможува увид во заемната синергична и игрива врска што се воспоставува меѓу книжевноста и патувањето, односно, меѓу заемната упатеност на поетот патник и домаќин со читателот странец и гостин. Овој обид за осмислување на безобличната бескрајност на зададената тема ја вообличува есеистичката книга „Песнапат“ како книжевно-компаративна, интеркултурна и имаголошка студија со која Мартиновски го согледува единството на светот на песната и патувањето на повеќе рамништа: како епифанија, како урбан номадизам, како лирски аџилак, како интермедијални проникнувања, како патувања меѓу телесното и духовното, сонот и јавето, домот и светот, просторот и времето.

Дарин Ангеловски

vladimir-martinovski

Владимир Мартиновски

Владимир Мартиновски (Скопје, 1974) e поет, раскажувач, есеист, теоретичар, книжевен преведувач. Работи како редовен професор по предметот Компаративни поетики на Катедрата за општа и компаративна к...

Види повеќе

Коментари и оценки

Дадете ваше мислење
Само регистрирани купувачи можат да дадат мислење. Ве молиме најавете се или регистрирајте профил